کبد
کبد یکی از مهمترین اعضای بدن است که از وظایف آن میتوان به سمزدایی از داروها، دفع محصولات زاید، تولید عوامل انعقادی و نیز تنظیم سوختوساز قند و چربی در بدن اشاره کرد نتایج مطالعات مربوطه نشان داده که امروزه بیماری های کبدی در ایران و جهان در حال گسترش است. این مطالعه با هدف بررسی دقیق شایع ترین بیماری های کبدی انجام شده است. در مطالعه حاضر، جهت گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و همچنین جستجو کلیدواژه های مرتبط با بیماری های کبدی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر علمی استفاده شده است. از آنجایی که بیماری های مربوط به کبد، به بیماری های خاموش معروف هستند، لذا با تشخیص به موقع آن ها می توان از پیشرفت این بیماری و رسیدن به مرحله سرطان و متاستاز به اندام های دیگر جلوگیری کرد. مصرف موادغذایی سالم و مفید برای کبد، انجام فعالیت بدنی، پرهیز از چاقی، عدم مصرف الکل و استفاده از دارو از جمله مواردی اند که در پیشگیری و درمان بیماری های کبدی حائز اهمیت هستند، بنابراین با تغییر سبک زندگی می توان نقش موثری را در کاهش این بیماری ها و حتی ریشه کن شدن آن ها ایفا نمود.
نارسایی کبد
کبد چرب به این دلیل ایجاد می شود که بدن چربی اضافی تولید می کند یا نمی تواند چربی تولید شده را متابولیزه نماید. این چربی اضافی در کبد ذخیره شده و می تواند منجر به بیماری های مختلف در کبد شود. اینها شامل التهاب کبد (هپاتیت)، دارو کبد چرب ، تشکیل اسکار در کبد، فیبروز کبد و همچنین مشکلات جدی سلامتی است که می تواند به سیروز و حتی نارسایی کبد در مراحل بعدی برسد. در چنین حالتی نیاز به درمان کبد چرب ضروری است.
علایم کبد چرب
در مراحل اولیه کبد چرب، ممکن است هیچ علائمی وجود نداشته باشد. با پیشرفت کبد چرب، ممکن است علائم مشاهده شوند. از مهمترین علائم کبد چرب می توان به موارد زیر اشاره کرد.
– درد یا ناراحتی در قسمت بالای شکم
– خستگی
– کاهش اشتها
– حالت تهوع یا استفراغ
– زردی پوست یا چشم ها
راه های درمان کبد چرب
1.استفاده از داروی گیاهی برای چربی کبد
2.کاهش چربی و کربوهیدرات غذا
3.استفاده از امگا ۳ موجود در ماهیهای چرب مانند سالمون و ساردین
4.استفاده از امگا ۳ موجود در منابع گیاهی شامل بذر کتان، شاهدانه، گردو، روغن زیتون، آجیلها
5.مصرف روزانه یک گرم مکمل روغن ماهی.
6.محدود کردن چربیها و خودداری از مصرف چربیهای اشباع شده
7.بهترین پروتئین غذاهای دریایی و مرغ و گوشت فاقد چربی است؛ البته باید بدانید که پروتئین گیاهی بهتر از حیوانی است.
8.رژیم غنی سرشار از میوه و سبزیجات باشد. مصرف سبزیجات به دلیل داشتن فیبر فراوان و ویتامین توصیه میشود. میوهها هم فیبر زیادی دارند؛ اما چون قند ساده دارند، باید حداکثر ۳ واحد در روز مصرف شوند.
9.مصرف فیبر را با استفاده از غلات کامل و برنج قهوهای افزایش دهید.
10.از مصرف شیرینیجات آماده خودداری کنید.
11.از خوردن نوشیدنیهای قندی خودداری شود.
12.برای پخت و پز از روغنهای مایع کانولا و زیتون استفاده کنید.
13.به طور منظم ورزش کنید
14.کنترل استرس و فشارهای عصبی
15.قطع مصرف الکل، سیگار و انواع مخدرها ضروری است.
16.کاهش وزن برای درمان کبد چرب
راه پیشگیری برای کبد چرب
– مصرف مکمل های گیاهی و غذایی برای کبد چرب
در کنار این راه ها مصرف برخی از مکمل های غذایی و گیاهی نیز برای درمان کبد چرب پیشنهاد می شوند. اگر چه این مکمل ها جایگزین داروها نیستند ولی به دلیل عوارض کمتر و تسریع روند درمان پیشنهاد می شوند.
2-مکمل ویتامین E
3-مکمل امگا 3
4-قرص پروبیوتیک